To tu ještě nebylo: letošní řecká Rally Acropolis přinesla velmi vzácný výsledek ve WRC2. Estonská posádka Robert Virves/Aleks Lesk zajela s vozem Škoda Fabia RS Rally2 shodný čas jako vítězové, ale musela se spokojit s druhým místem.

Takové drama se v rally jen tak nevidí. Náročná Rally Acropolis Greece obecně dramatickými situacemi nešetří a letošní ročník soutěže to potvrdil dvojnásob. Kromě řady defektů i mnoha jiných komplikací totiž letošní řecký podnik světového šampionátu přinesl v kategorii WRC2 neobvyklý souboj o vítězství. Soutěž v pátek dobře rozjela dvojice Robert Virves a Aleks Lesk z týmu RaceSeven, kteří se po prvním dnu ujali vedení v soutěži. Jenže sobotní etapa už neprobíhala pro posádku tak hladce jako ta páteční. Virves s Leskem přišli ráno o vedení a o další čas je připravil v Řecku tak obvyklý defekt. Estonci sice uhájili 2. místo, ale na dvojici Sami Pajari a Enni Mälkönen ztráceli téměř půl minuty. Na to, aby s náskokem soupeřů něco udělali, měli v neděli jen 3 rychlostní zkoušky. Když v té první ztratili na finskou dvojici další čas, vypadalo to už trochu beznadějně. Náskok Pajariho v čele soutěže totiž činil luxusních 38,5 sekundy.

Ovšem Virves s Leskem se nevzdali a podali doslova heroický výkon. Ve čtrnácté rychlostní zkoušce na své soupeře najeli deset sekund a během závěrečné Power Stage stáhli zbývajících 28,5 sekundy, byť jim k tomu pomohl defekt Finů. Na vítězství v soutěži to přesto nestačilo. Vzácná shoda časů, která byla výsledkem této stíhací jízdy, totiž znamenala, že o vítězi rozhodne pomocné pravidlo. A to říká, že výhodu má ta posádka, která byla rychlejší v úvodní rychlostní zkoušce. Jelikož Virves s Leskem měli trochu pomalejší rozjezd, z vítězství v řecké rally se radovala finská posádka Pajari/Mälkönen. Estonské duo se muselo spokojit s 2. místem ve WRC2, což ovšem současně znamenalo skvělé 5. místo v absolutním pořadí. „Sami si to zasloužil. Odjel dobrou soutěž a je spravedlivé, že tentokrát vyhrál on,“ řekl v cíli sportovně Virves.

Dalším posádkám s vozy Škoda se pod Akropolí už tolik nedařilo. Například nadějná dvojice Gus Greensmith a Jonas Andersson musela v pátek odstoupit po srážce s krávou, když figurovala na 3. místě ve WRC2 s nadějí na postup vpřed. Oliver Solberg tentokrát absentoval, ale vedení v průběžné klasifikaci udržel. Pajari se však vítězstvím přiblížil na dostřel a ztrácí pouhé 3 body. Souboj o titul bude ještě hodně zajímavý.

Nezapomeňte, že na absolvování Řecké eRally máte čas do 25.9. 17:00!