Z Rally Chile odjížděl Oliver Solberg jako vedoucí muž v pořadí WRC2, ale bez oslav a bez radosti. Navzdory brilantní nedělní stíhací jízdě se mu nepodařilo dohnat ztrátu zapříčiněnou pomalým defektem během sobotní etapy. Čtvrté místo mu sice zajistilo malý náskok v čele průběžného pořadí, ale ten mohou soupeři ještě zlikvidovat.

Solberg vstupoval do soutěže v Chile z 1. místa v šampionátu WRC2, takže na obtížných šotolinových rychlostních zkoušek startoval jako první po vozech Rally1. „Tyto vozy mají širší rozchod kol než moje Škoda Fabia RS Rally2, takže mám problém najít dobrou stopu,“ vysvětlil Solberg své počáteční trápení. Protože svým soupeřům čistil trať, nebyl v pátek nejrychlejší. Druhé místo v průběžném pořadí však stále dávalo naděje na dobrý výsledek. V sobotní etapě vlastně Solberg tyto naděje potvrdil, když se po třech zkouškách vyšvihl do čela. Jenže odpoledne přišel na jedné z rychlostních zkoušek pomalý defekt, který si vyžádal výměnu pneumatiky a s ní spojenou časovou ztrátu více než 1,5 minuty.

Po zbytek soutěže tak museli Solberg se spolujezdcem Edmondsonem manko stahovat a pokusit se minimalizovat škody. Z pátého místa se ještě v poslední zkoušce dne vyšplhali na čtvrté, před nimi už byli týmoví kolegové od Toksportu Gus Greensmith s Jonasem Anderssonem. Závěrečná nedělní etapa ukázala nezlomný Solbergův charakter a touhu po vítězství. Nic nevzdal a naopak ukázal, jak umí být rychlý. Vyhrál totiž všechny 4 rychlostní zkoušky tohoto dne. Ovšem i když na soupeře před sebou získal desítky sekund, ve vyrovnaném startovním poli to už na další posun pořadím nestačilo.

Nikdy se nevzdáme, ale momentálně je to hodně hořké,“ hlesnul v cíli švédský mladík. Do očí se mu draly slzy – a není divu. Byla to jeho poslední započitatelná soutěž v roce, další osud už nemá ve svých rukou. Kdyby vyhrál, slavil by titul bez ohledu na cokoliv. Jenže na kdyby se nehraje, a tak musí čekat, jak dopadnou jeho soupeři v závěrečných dvou podnicích 13dílného seriálu. Na stupních vítězů zastoupil značku Škoda třetím místem Gus Greensmith, na favorizovaného Solberga zbyla nevděčná bramborová medaile. Naděje umírá poslední, byť si to ambiciózní syn legendárního mistra Hollywooda představoval trochu jinak. Rallysport je však nevypočitatelný a nikde není napsáno, že protivníci v boji o titul nemůžou mít příště podobnou smůlu, jaká v Chile potkala právě Olivera Solberga.

Nezapomeňte, že na absolvování eRally Chile máte čas do 9.10. 20:00!